Featured

Verkot vedessä, miksei tärppiä tule? Näillä vinkeillä luot ryhtiä työhakemukseesi

Työhakemus haastaa tekijänsä luovuutta, koska sisällön suhteen on annettu käytännössä vapaat kädet. Muiden hakijoiden joukosta pitäisi erottua, mutta liiallinen kikkailu ja erikoisuudentavoittelu tuottaa harvemmin tulosta. Millainen työhakemus tuo esiin parhaat puolesi ja saa rekrytoijan sukat pyörimään jaloissa? Baronan rekrytoinnin ammattilaiset vinkkaavat, että liikkeelle kannattaa lähteä seuraavista perusasioista.

Article Preview Image

Työhakemus haastaa tekijänsä luovuutta, koska sisällön suhteen on annettu käytännössä vapaat kädet. Muiden hakijoiden joukosta pitäisi erottua, mutta liiallinen kikkailu ja erikoisuudentavoittelu tuottaa harvemmin tulosta. Millainen työhakemus tuo esiin parhaat puolesi ja saa rekrytoijan sukat pyörimään jaloissa? Baronan rekrytoinnin ammattilaiset vinkkaavat, että liikkeelle kannattaa lähteä seuraavista perusasioista.

Otsikoi ytimekkäästi

Otsikko antaa lukijalle esimakua siitä, mitä on luvassa. Helppo tapa on otsikoida hakemus hakemasi työtehtävän nimellä, mutta voit pyrkiä herättämään huomion myös räväkämmällä valinnalla. Hyvin laadittu otsikko toimii hakuilmoituksesi sisäänheittäjänä ja houkuttelee tutustumaan sisältöön.

Klikkiotsikkoa ei tarvitse lähteä kyhäämään, mutta voit muotoilla otsikkoon esimerkiksi lupauksen siitä, mitä pystyt tarjoamaan työtä ajatellen tai tiivistää keskeisimmän valttikorttisi parilla sanalla.

Panosta aloitukseen

Hakemuksesi ensimmäiset lauseet määrittelevät sen, kannattaako lukemista jatkaa pidemmälle. Rekrytoiva henkilö käy läpi ehkä satoja hakemuksia ja saattaa silmäillä osaa niistä vain pintapuolisesti. Ydinviestisi kannattaakin tulla ytimekkäästi esille heti alussa. Ajattele, jos kerrot kaiken tärkeän vasta lopussa, eikä lukija koskaan etene loppuun asti!

Sinun tulisi pystyä vangitsemaan lukijan huomio ja herättämään mielenkiinto, joten mieti, millä koukulla saisit tämän mukaasi. Voit aloittaa itsesi esittelyllä, mutta itsestäänselvyyksiä on turha kertoa. Mene siis suoraan asiaan ja karsi turhat jaarittelut pois: sukupuolellasi, iälläsi tai katuosoitteellasi ei pitäisi olla valinnan kannalta mitään merkitystä.

 

Kiteytä tavoitteesi

Työhakemuksessa hakijan on tärkeää osata sanallistaa omaa osaamistaan ja motivaatiotaan. Kerro lyhyesti, miksi haet paikkaa, mikä siinä sinua kiinnostaa ja erityisesti se, miksi työnantajan kannattaisi valita juuri sinut.

Voit tituleerata itseäsi yrityksen tulevana työntekijänä, jolloin luot kuvan siitä, että luotat osaamisesi todella vastaavan haussa olevaa paikkaa. Sinun ei tarvitse olla liian vaatimaton, sillä hakemuksen on tarkoitus tuoda esille täyden potentiaalisi!

 

Havainnollista osaamistasi

Älä tyydy luetteloimaan pelkkiä luonteenpiirteitäsi vaan kerro, mitä annettavaa juuri sinulla olisi työtä ajatellen. Ei riitä, että kerrot olevasi taitava, sinun täytyy antaa siitä konkreettisia esimerkkejä. Nosta esille muutama erityinen onnistuminen ja suhteuta ne hakemaasi työhön. Tuo esille esimerkiksi se, millaisena tekijänä muut sinut näkevät tai millaisia tuloksia olet aiemmin työssäsi saanut aikaan.

 

Kohdenna hakemus hakemaasi työhön

Älä liiku liian yleisellä tasolla, vaan pyri nostamaan esille juuri kyseisen tehtävän kannalta olennaisia asioita. Työnantajaan tutustuminen auttaa usein sisäistämään, minkälaisia asioita tämä hakijalta odottaa ja minkälaisia asioita hän arvostaa.

Voit käyttää samaa pohjaa useampaan eri työpaikkaan työnhakuasi helpottaaksesi. Muista kuitenkin aina kohdistaa hakemus nimenomaan siihen paikkaan, jota olet hakemassa. Työnantaja ilahtuu siitä, että olet tutustunut yritykseen hakiessasi ja tiedät jo valmiiksi mahdollisesti hieman sen arvoista, strategiasta, brändistä tai palveluista.

 

Ota huomioon työilmoituksen tyyli

Tarkastele ilmoituksen tyyliä: jos se on erityisen rento, voit luultavasti itsekin kertoa itsestäsi letkeämmin. Säännöstele kuitenkin hassuttelua sen mukaan, millaiseksi tulkitset hakemasi työn taustalla olevan organisaation.

 

Älä kikkaile turhaan

Oletko reipas ja vastuuntuntoinen tiimipelaaja, joka joustaa ja on tavoitteellinen? Hienoa! Mieti kuitenkin, erotutko joukosta noilla ilmaisuilla: luultavasti hyvin moni muukin kuvailee itseään juuri samoin. Luettelemasi ominaisuudet ovat lisäksi melkoista peruskauraa työelämässä. Ontot ja geneeriset kiteytykset kannattaakin jättää vähemmälle, sillä ne eivät tule kertoneeksi sinusta työantajalle mitään erityistä.

Ei ole kuitenkaan syytä hypätä ääripäästä toiseen. Nokkela sanailu voi näyttäytyä turhana erikoisuudentavoitteluna: varsinainen asia jää helposti sen taakse piiloon ja hakemuksesi lukijalle voi tulla tunne siitä, että yrität paikata kikkailulla osaamisen puutetta. Nerokkaiksi kokemasi lauserakenteet ja ylisanat eivät välttämättä lumoa lukijaa toivomallasi tavalla, joten kerro itsestäsi mieluummin kiertelemättä ja oman persoonasi mukaisesti.

 

Vältä toistoa

CV puhuu omasta puolestaan eikä työpaikkailmoituksen sisältöäkään kannata referoida liikaa. Suosi tiivistä ilmaisua ja pidä hakemus sopivan mittaisena. Pari sivua on ehdoton maksimi, mutta harvoin hakemuksesta tarvitsee tehdä yli puolen sivun mittaista.

Koska tilaa on rajallisesti käytettävänä, kannattaa se käyttää olennaiseen. Älä toista samaa informaatiota kuin cv:si tarjoaa tai kopioi työpaikkailmoitukseen muotoiltuja kriteerejä sellaisenaan. Ilmoituksen laatija kyllä tietää, mitä he ovat hakijalta toivoneet ja haluaa kuulla nyt sinusta. Jos haluat viitata ilmoitukseen, kannattaa se tehdä rinnastamalla oma osaaminen siihen, mitä haetaan.

 

Tiivistä vielä loppuun se, mitä tarjoat

Lopeta hakemuksesi tekemällä pieni tiivistys, jonka avulla jätät rekrytointia tekevälle henkilölle selkeän mielikuvan persoonastasi ja ydinosaamisestasi. Voit esimerkiksi listata kolme parasta asiaa itsestäsi. Osoita myös aito kiinnostuksesi hakemaasi paikkaa kohtaan kohteliaalla loppulauseella, jossa ilmaiset olevasi valmis keskustelemaan työtehtävästä lisää ja tulevasi mielelläsi haastatteluun.

Written by

Laura Helander

Author did not provide description


Give a like!

0 Comments