Työhaastattelu edessä? Jännitys on luonnollista, mutta liika jännitys voi haitata suoritusta. Hyvä valmistautuminen auttaa sinua olemaan rennompi ja itsevarmempi haastattelutilanteessa. Lue vinkkimme, joiden avulla selätät jännityksen ja vakuutat työnantajan osaamisellasi.
”Ei työhaastattelua kannata jännittää” -neuvot eivät aina auta, mutta onneksi hyvä valmistautuminen auttaa! Kun olet valmistautunut hyvin, olet haastattelutilanteessa rennompi ja itsevarmempi.
Valmistautuessasi työhaastatteluun olet ollut jo yhteydessä rekrytoivaan yritykseen ja sopinut työhaastattelusta. Voit onnitella itseäsi, koska olet päässyt rekrytointiprosessissa jo pitkälle ja vakuuttanut osaamisesi työnantajayritykselle.
Meillä (lähes) jokaisella tulee jossain vaiheessa eteen työhaastattelu. Työhaastattelu tuntuu varmasti jännittävältä, huolimatta siitä olisko se ensimmäinen tai takana jo useita kymmeniä. On hyvä kuitenkin muistaa, että pieni jännitys on normaalia, mikäli olet aidosti kiinnostunut työpaikasta. Liika jännitys on turhaa, mutta välillä siitä ei vaan pääse yli vaikka kuinka yrittäisi! Onneksi jännityksen lievittämiseen on ratkaisu: ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty”.
”Mitä paremmin valmistaudut, sitä vähemmän sinua jännittää ja sitä itsevarmempi ja rennompi olet haastattelupäivän koittaessa.”
Jos sinulle on kertynyt kokemusta haastatteluista, käy vielä ennen työhaastattelua läpi edellisiä haastatteluitasi ja mieti miten edellinen työnhaku sujui ja mitä opit siitä. Esimerkiksi, tuliko haastattelussa vastaan joku kysymys, johon et osannut vastata tai harmittiko että unohdit nostaa esiin jonkun tärkeän asian?
Haastatteluun valmistautumisen checklist:
- Tutustu yritykseen.
Käy tutustumassa yrityksen internetsivuihin ja mahdollisesti lähiaikoina tehtyyn uutisointiin yrityksen tilanteesta. Katso myös millainen työntekijärakenne yrityksessä on. On tärkeää tutustua yritykseen, jotta tiedät mihin olet oikeasti hakemassa. - Lue työnhakuilmoitus läpi (vielä kerran).
Käy vielä ennen haastattelua läpi tarkkaan millaisesta tehtävästä olikaan kyse ja millaista työntekijää yritys on etsimässä. Tarkista ilmoituksesta ehdottomat edellytykset sekä ne asiat, jotka ovat eduksi työnhakijalle. Mieti mitkä ilmoituksessa mainituista asioista sopivat juuri sinuun, ja mikä sai sinut hakemaan kyseistä työpaikkaa. Mieti myös mikä kyseisessä yrityksessä innostaa ja motivoi sinua. - Ennakoi kysymykset, mutta älä pelästy yllätyksiä.
Mieti mahdollisia kysymyksiä, joita sinulta voidaan kysyä ja valmistaudu vastaamaan niihin. Usein haastattelussa kysytään esimerkiksi, mitkä ovat työnhakijan vahvuudet ja kehittämiskohteet. Kannattaa myös muistaa, että vaikka sinulla ei olisi suoraa vastausta tai kokemusta jostain (esimerkiksi budjetin laatimisesta), tärkeintä on, että vastaat – haastattelija saattaa katsoa miten reagoit vaikeassa tilanteessa. - Mieti valmiiksi, mitä haluat kysyä.
Nämä osoittavat sinun olevat aidosti kiinnostunut kyseisestä yrityksestä ja työtehtävästä. Yleisiä kiinnostavia asioita ovat tiimiin ja työkulttuuriin liittyvät asiat – voit myös yllättää haastattelijan omilla kysymyksilläsi! - Koosta portfolio.
Portfoliossa on usein työtodistuksia, tutkintotodistuksia ja työnäytteitä. Näitä kysytään tänä päivänä yhä harvemmin, mutta näihin kannattaa varautua ottamalla ne mukaan haastatteluun. Usein varsinkin työnäytteillä voidaan tehdä vaikutus haastattelijaan. - Valmistaudu myös ulkoisesti.
Valitse haastatteluun sellaiset vaatteet, jossa tunnet olosi mukavaksi juuri kyseiseen työhaastatteluun. Huolehdi, että olet ulkoisesti siisti sekä huoliteltu. Työpaikka voi hyvinkin jäädä kiinni ryppyisistä vaatteista. - Ole ajoissa paikalla.
Tarkista haastattelun sijainti ja selvitä, miten pääset paikan päälle varmasti ajoissa. Jos haastattelu on etänä, ole tietokoneen ääressä hyvissä ajoin ja testaa verkkoyhteyden toimivuus. Tarkista vielä henkilön nimi ja tiedot, jota olet menossa tapaamaan.
Itse työhaastattelutilanteessa ole kohtelias, rehellinen, avoin ja hyväntuulinen oma itsesi ja korosta tilanteessa omaa persoonaasi, osaamistasi sekä vahvuuksiasi juuri kyseiseen tehtävään. Usko ja luota itseesi, jolloin vakuutat haastattelijan omalla itsevarmuudellasi. Näin jätät itsestäsi hyvän ensivaikutelman.