Featured

Työnhaun alussa: Näin rakennat hyvän CV:n

Ansioluettelo eli CV on tärkein työhakupaperisi, sillä se kertoo tiivistetysti, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat. Tämä on se paperi, jota rekrytoijat katsovat tarkasti ja päättävät sen perusteella, kuka tulee haastatteluun. Jos sinulla ei vielä ole ansioluetteloa, tee se viimeistään tänään! Ja vaikka paperi löytyisikin jo, käy läpi vinkkimme, miten tuunaat siitä entistä paremman ja houkuttelevamman!

Article Preview Image

Ansioluettelo eli CV on tärkein työhakupaperisi, sillä se kertoo tiivistetysti, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat. Tämä on se paperi, jota rekrytoijat katsovat tarkasti ja päättävät sen perusteella, kuka tulee haastatteluun. Jos sinulla ei vielä ole ansioluetteloa, tee se viimeistään tänään! Ja vaikka paperi löytyisikin jo, käy läpi vinkkimme, miten tuunaat siitä entistä paremman ja houkuttelevamman!

CV eli Curriculum Vitae eli ansioluettelo on virallinen dokumentti, jossa pitää olla tietyt asiat selkeästi esitettynä. Silti senkin voi ja tehdä omannäköiseksi. Onneksi CV:n tekeminen ei ole rakettitiedettä. Tässä tärpit, joilla tehdä erityisen maukas ansioluettelo:

Ota avuksi CV-pohja (Word)

Ansioluettelon on syytä olla selkeä ja myös visuaalisesti helppolukuinen. Internetistä löytyy runsaasti erilaisia esimerkkejä ja ilmaisia ohjelmia, joista löytyy valmiita CV-pohjia. Ne ovat yleensä visuaalisesti nättejä ja tehty helppolukuisiksi. Tästäkin löydät pohjan sellaiselle!

Mikään ei estä luomasta omiin tarpeisiin parhaiten sopivaa pohjaa – moni tuunaakin täysin omanlaisensa ansioluettelon, joka jo muodollaan korostaa hakijan vahvuuksia. Ota tästä ilmainen CV-pohja ja tee siitä itsesi näköinen! Lataa CV-pohja (Word)

 

Muista CV:n tekemisessä kaikki tarvittavat

Ansioluetteloon listataan kaikki hakijan tärkeät tiedot ja se on napakka, maksimissaan 1–2-sivuinen dokumentti. Ansioluettelon parin toimii yleensä hakemuskirje, jossa voi kertoa itsestään enemmän.

Ansioluettelosta pitäisi löytyä yhdellä vilkaisulla yhteystietosi, opintosi, aiemmat työpaikkasi, mahdolliset harrastukset ja luottamustoimet, kielitaito, IT-taidot ja suosittelijat. Lisäksi kannattaa listata omat sometilit, sillä ne toimivat myös käyntikorttinasi ja kertovat rekrytoijalle enemmän siitä, millainen persoona olet.

Järjestyksellä on väliä: Yhteystiedot kannattaa laittaa heti ensimmäiseksi. Ja muista, että rekrytoija vilkaisee todennäköisesti heti ensimmäisenä myös viimeksi suorittamasi opinnot ja edellisen työpaikkasi. Eli viimeisin suoritus aina ylimmäksi. Suosittelijat ovat tärkeitä: Pyydä suosittelijaa edellisestä työpaikastasi tai vaikkapa harrastuksesi vetäjää - joku, joka osaa kertoa kuinka hyvä ja osaava tyyppi olet!

 

Kerro CV:ssä, mitä olet tehnyt

Muista, että vaikka ulkomuoto ja luettavuus ovat tärkeitä, on sisältö se, mikä ratkaisee. Mieti siis tarkasti, mitä ansioluetteloosi listaat! Kun työkokemusta karttuu, on tärkeää kertoa omasta osaamisesta ja saavutuksista selkeästi, mutta jos duunia ei ole vielä painettu vuosikausia, on oman osaamisen sanoittaminen erityisen tärkeä taito.

Perusteleminen on oleellista: Kerro siis ansioluettelossa konkreettisesti, mitä olet kustakin tehtävästäsi oppinut ja mitä taitoja siellä on karttunut! Kokemattomat työnhakijat voivat kertoa vaikkapa omasta harrastuksistaan, mutta se pitää muistaa aina perustella haettavan työn näkökulmasta. Jos kerrot vapaa-ajan vietosta, mainitse samalla mitä työtä hyödyttäviä taitoja olet oppinut.

 

Kuva olis kiva CV:ssäkin

Ansioluettelossa ei toki ole pakkoa olla kuvaa ja ulkonäöllä ei useimmissa töissä ole merkitystä. Kuva on kuitenkin hyvä muistijälki rekrytoijaparalle, joka yhdistelee päässään satoja ihmisiä ja heidän hakemuksiaan. Kuvaksi käy hyvälaatuinen kasvokuva. Valitse kuva, jossa kasvot näkyvät selkeästi ja jossa valotus on kunnossa. Älä pistä ansioluetteloon viikonloppuna otettua rilluttamisräpsyä, vaan valitse otos, jossa olet asianmukaisissa vaatteissa ja suhteellisen neutraalissa tyylissä. Näin annat itsestäsi ammattimaisen kuvan.

 

Muokkaa CV:tä työpaikan mukaan

Olet tehnyt ison työn ja kerännyt kaikki itseesi liittyvät oleelliset tiedot yhteen paperiin? Hienoa, mutta se ei vielä riitä. Ansioluettelon tarkoitus on myydä taitosi ja osaamisesi yritykselle ja saada kiinnostus heräämään. Siksi ansioluetteloa voi ja kannattaa räätälöidä haettavan työpaikan mukaan. Mieti esimerkiksi, mitä taitoja haettavassa tehtävässä vaaditaan ja peilaa niitä omiin kokemuksiisi ja taitoihisi. Mitä voisit erityisesti korostaa juuri tämän työpaikan ansioluettelossa? Entä mitä asioita voi jättää vähemmälle?

Tsemppiä työnhakuun!

Written by

Elina Salla

Author did not provide description


Give a like!

0 Comments